Terug

Camino de Santiago de compostella

Het bestuur, met als aanvoerder Roëlle de Koning, heeft dit jaar weer een echt katholieke activiteit geïnitieerd. De Camino de Santiago is een eeuwenoude pelgrimstocht. Veel mensen lopen deze reis vanaf hun geboorteplaats naar Santiago en verder naar Finisterre om verschillende redenen. Sommige om hun zonden te laten vergeven, anderen om over een moeilijke periode in hun leven te komen. Deze tocht staat als een zeer mooie, maar ook vooral spirituele tocht bekend.

  Een groep van twintig Franciscanen, uit verschillende jaren, gaat dit ervaren. De route loopt van Santiago de Compostella naar Finisterre, ook wel het einde van de wereld genoemd, met daarna nog een uitstap naar Muxia. De reis valt midden in het Paasweekend. Het Paasfeest is het grootste feest van de (Spaanse) katholieken. Hier zullen de lopers dan ook veel van meekrijgen, wat natuurlijk een extra dimensie aan de reis geeft. De reis bedraagt vier loopdagen, met afstanden van bijna dertig kilometer per dag. Hierdoor moest er natuurlijk wel getraind worden om zulke afstanden te kunnen overbruggen. Er zijn al meerdere oefenwandelingen georganiseerd, met natuurlijk een lekker pilsje als beloning.

Om de goed voorbereid op reis te gaan en de schoonheid van deze tocht optimaal te kunnen waarderen zijn experts uitgenodigd om de lopers te informeren en te inspireren. Pastoor Ten Have gaf een informatief college over de apostelen en met name over Jakobus, naar wie deze route is vernoemd. Ook leerde de lopers over de gebeurtenissen bij Pasen, om de rituelen die ze tegen zullen komen beter te begrijpen en te waarderen.

Verder heeft de ervaren Caminoloopster Liede veel uitgelegd over de praktische zaken rond de Camino. Wat kunnen we allemaal op ons pad tegenkomen? Hoe word je door de Spanjaarden ontvangen? Welke sokken kan je het beste aandoen? En wat gebeurt er met je op deze reis? Op deze vragen kregen de Caminogangers antwoord. Zo kunnen ze ook op mentaal gebied veel van deze reis opsteken. Om herboren terug te keren, worden ritueel de kleren van de pelgrim verbrand bij “het einde van de wereld”. Of dit ook echt zal gebeuren, horen jullie in het reisverslag, wat snel zal volgen, op de VOF-website.

Met Franciscaanse groet,
De Camino commissie,

Sophie Dobrev, Camille de Regt-Harvey, Simone Rijlaarsdam en Jasper Zwinkels

Copyright © 2014 KSV Franciscus. Alle rechten voorbehouden